Kansa kahtia, henki halpaa


Kansa kahtia, henki halpaa

Varastossa

36,50


oikeus sisällissodan Suomessa?

Antero Jyränki

 

Kansa kahtia, henki halpaa vie lukijansa sisällissodan Suomeen. Vuoden 1918 sekasortoisissa ja dramaattisissa olosuhteissa yksilön oikeuksia loukataan syvemmin ja suurimittaisemmin kuin koskaan Suomen historiassa, ja perinteinen laillisuusajattelu murtuu. Seuraukset ovat kauaskantoiset.

 

Sisällissodan valkoinen voimakoneisto sivuuttaa voimassa olevat lait: vastustaja tai sellaiseksi epäilty on lupa surmata, oli tämä sotilas tai siviili. Valkoinen terrori vakiintuu systemaattiseksi, lakimiehiä istuu tutkijalautakunnissa jakamassa laittomia kuolemantuomioita eikä sotavankien mielivaltaisten surmien kieltäminen enää onnistu sodanjohdolta siinä vaiheessa, kun sitä viimein yritetään. Puhdistuksen ja rankaisun kohteena on viime kädessä koko työväenliike.

Teos piirtää sisällissodan tapahtumista pitkän, ennen näkemättömän linjan. Heti sodan jälkeen Suomeen synnytetään lujaan hallitusvaltaan tähtäävä hallitusmuoto ja siten Länsi-Euroopasta ratkaisevasti poikkeava järjestelmä, jonka jäljiltä poliittiset olot ovat normalisoituneet vasta viime vuosikymmenellä.

Professori emeritus Antero Jyränki on tehnyt pitkän uran valtiosääntöoikeuden ja oikeushistorian tutkijana Turun yliopistossa ja Suomen Akatemiassa sekä eduskunnan perustuslakivaliokunnan asiantuntijana. Vuosina 1970–1973 hän työskenteli tasavallan presidentin kansliapäällikkönä. Jyränki on kirjoittanut tutkimusten lisäksi lukuisia tietokirjoja ja tullut yhteiskunnallisessa keskustelussa tunnetuksi myös parlamentarismia puolustavista kannanotoistaan.

 

ARVIOITA

Kansa kahtia, henki halpaa tuo lukuisia epätavanomaisia näkökohtia 1918-tulkintoihin. Teos pohjustaa painavasti keskustelua sisällissodasta ja sen neljän vuoden kuluttua vietettävästä satavuotismuistosta.”
– Velipekka Leppänen, Helsingin Sanomat 28.1.2014

” [Teos]on paras ja kattavin esitys vuoden 1918 sisällissotaan liittyvästä oikeudellisesta problematiikasta. – – Teos on argumentaatioltaan vakuuttava ja sisältää myös tutkimuksellisesti uusia näkökulmia. Koskaan aikaisemmin ei ole yhtä perinpohjaisesti eritelty niitä oikeudellisia ongelmia, joita liittyi laillisen hallituksen, valkoisten vallankäyttöön ja sen oikeudellisiin perusteluihin vuonna 1918. – – Jyränki on kirjoittanut komean ja vaikuttavan teoksen.”
– Jukka Kekkonen, Turun Sanomat 28.1.2014
Voit lukea arvion kokonaisuudessaan tästä.
 

Tuotteen lisätiedot

Ilmestymisvuosi 2014/01
ISBN 978-951-884-520-4
Kirjastoluokka 92
Koko 172 x 230 mm
Painos 1. painos
Sidosasu sidottu
Sivuja 256
Kustantaja ART HOUSE

Suosittelemme myös

Kirottu sota!
35,50
Sarjatulta!
37,50

Asiakkaat, jotka ostivat tämän tuotteen, ostivat myös


Selaa myös nämä tuoteryhmät: Tietokirjallisuus, Tietokirjat, Art Housen kirjat